Afwerking, speciale opties en verrijking van uw boeken

Binnenwerk

Het gekozen papiersoort voor het binnenwerk is bepalend voor de uitstraling en kwaliteit van uw boek. Er zijn zeer veel mogelijkheden en toepassingen. Hieronder vindt u enkele opties om u te helpen bij uw keuze.

Papierstructuur kan erg verschillend zijn. Van glad papier, tot papier met een grove structuur. Deze structuur bepaalt de uitstraling van papier en de eigenschappen van het drukwerk. Grof papier neemt meer inkt op, waar dit bij glad papier een stuk minder is. Hier moet rekening mee gehouden worden bij kleurgebruik en zwart in het ontwerp.

Een zwaarder papiergewicht kan zorgen voor een robuustere uitstraling van uw boek. Vaak is zwaarder papier ook een stuk dikker. Het gewicht van papier wordt uitgedrukt in gramgewicht. De verhouding tussen de dikte van het papier en het gramgewicht wordt ‘opdikking’ genoemd.

U kunt kiezen voor gestreken of ongestreken papier. Gestreken papier is aan beide kanten voorzien van één of meerdere strijklagen coating om de eigenschappen te beïnvloeden. (bedrukbaarheid/kleur/gewicht/etc.) Gestreken papier noemen we ook wel ‘(machine) coated’. Ongestreken papier is niet voorzien van een strijklaag en moet van zichzelf dus al goed te bedrukken zijn.

Papier is verkrijgbaar in zo’n beetje alle mogelijke kleuren. Voor ‘normaal’ wit papier, houden we doorgaans de volgende standaardsoorten aan: helder wit, wit, off-white en ivoor/crème.

In de loop der jaren zijn er erg veel verschillende inkten ontwikkeld, met ieder een eigen toepassing. Enkele voorbeelden: glow in the dark inkt, metallic inkt, geurinkt, braille-lak, reliëf-lak, glitterinkt, thermo-inkt, scratch-off inkt.

PMS-drukwerk wordt ook wel Pantone-drukwerk genoemd. Pantone heeft een gecodeerd kleurenschema ontwikkeld, wat wereldwijd door drukkers wordt gebruikt om steeds precies dezelfde kleur te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld een bepaalde PMS-kleur uit een logo/huisstijl van een bedrijf kan zo steeds precies hetzelfde worden gedrukt, zonder kleurverschil.

Omslag/cover/verrijking

Een boek/cover kan op vele verschillende manieren worden afgewerkt of verrijkt. Vaak geeft een verrijking net wat meer cachet aan een boek. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van de mogelijkheden die wij u bieden.

Glanslaminaat is een glanzende laag plastic folie waarmee de cover van een boek wordt voorzien. Glanslaminaat zorgt voor een mooie glossy uitstraling en is krasvast en duurzaam. Het boek kan zelfs met een ietwat vochtig doekje worden schoongemaakt. De kleuren zullen na het lamineren iets donkerder uitvallen, maar wij houden hier uiteraard rekening mee bij het drukken van uw cover.

Mat laminaat is een matte plastic folie om de cover van het boek heen. Deze laag zorgt voor een chique uitstraling en laat vooral grote kleurvlakken mooi uitkomen. Wanneer er veel verschillende kleuren worden gebruikt, kan mat laminaat ervoor zorgen dat deze kleuren wat afgezwakt worden. Wanneer dit geen bewuste keuze is, kan er in een kleurrijk ontwerp vaak beter gekozen worden voor glans laminaat. Bovendien is mat laminaat een stuk gevoeliger voor krassen en vette vingers.

UV-spot lak of vernis is een harde, sterk glanzende vernislaag die gebruikt kan worden om foto’s, details of accenten extra uit te lichten. In combinatie met een mat laminaat een erg mooie verrijking van een boekcover.

Door middel van hitte, wordt er een gekleurde folie op de ondergrond (vaak een boekcover) gesmolten. Op deze manier kunnen er bijvoorbeeld goud-, zilver, chrome- en metallic-accenten worden toegevoegd. Uiteraard kan deze vorm in iedere gewenste vorm op de ondergrond worden gesmolten.

Pregen is een ander woord voor reliëfdruk. Een preegvorm zorgt ervoor dat er op bepaalde delen in het papier een vorm of tegenvorm wordt geperst. Je kunt zo dus diepte of hoogte geven in een gewenste vorm.

Linnen en canvas zijn mooie materiaalsoorten om een hardcover van te voorzien. Het materiaal is voorzien van een lichte coating om het ietwat water- en vuilafstotend te krijgen. Vaak wordt een linnen cover gecombineerd met een preeg of foliedruk. Canvas is wat grover en ruwer en heeft een stoerdere uitstraling dan een linnen afwerking.

Een hardcover kan worden voorzien van een kunstlederen afwerking. Dit kunstleder is verkrijgbaar in vele soorten. Van ‘gewoon’ leder tot aan houtlook, slangenhuid, metallic, met glitters, krokodillenhuid en allerlei verschillende structuren.

Het is mogelijk om een hardcover te voorzien van een speciale rubberen afwerking. Dit rubber is te verkrijgen in allerlei soorten en kleuren, met verschillende structuren en accenten.

Een fluwelen cover geeft een boek een chique en tijdloze uitstraling. Het fluweel is verkrijgbaar in verschillende kleuren en wordt vaak gecombineerd met een blindpreeg of foliedruk. Bijvoorbeeld een bordeaux-rode fluwelen cover, met een gouden foliedruk.

Een boekomslag hoeft niet per se te worden vervaardigd van papier of karton. Het is ook mogelijk om een omslag te produceren van bijvoorbeeld hout, traanplaat, vinyl of plexiglas.

Door middel van lasercutting of stansen kan er een vorm uit de cover worden gedrukt of gesneden. Een stans is in feite een (simpele) scherpe stempel in de gewenste vorm, die door de cover van het boek wordt gedrukt. Lasercutting wordt vaak gebruikt om complexere vormen uit een omslag te snijden.

Snedevergulden is het versieren van de afgesneden boekranden (de zijkanten van het papier). Deze zijkanten kunnen voorzien worden van een kleur of bijvoorbeeld goud of zilver. Daarnaast kan de snede ook voorzien worden van hologramfolie. Een erg mooie en bijzondere verrijking van een boek!

Een softcover boek (met ‘slappe’ kaft) kan worden voorzien van uit te klappen flappen. Deze kunnen zowel aan voor- als achterzijde van het boek gemaakt worden. De binnenzijde van deze omslag kan eventueel ook gewoon bedrukt worden.

Afwerking/binden

Een boek kan op verschillende manieren worden afgewerkt en gebonden. Elke bindwijze heeft zijn eigen voordeel. Dit kan de prijs zijn, maar bijvoorbeeld ook de stevigheid of hoe plat de pagina’s liggen bij een opengeslagen boek.

Bij een garenloos gebonden boek worden de pagina’s van het boek in de rug verlijmd tot een boekblok. Vervolgens wordt dit boekblok met speciale lijm aan de cover bevestigd.

Bij een genaaid gebonden boek worden de pagina’s of katernen van het binnenwerk aan elkaar genaaid tot een boekblok. Vervolgens wordt dit boekblok (al dan niet met schutbladen) aan de cover bevestigd met speciale lijm.

Bij wire-O afwerking wordt er gebruikgemaakt van een staaldraad die door een gat wordt geregen. Dit wordt ook wel een metalen ringband genoemd. Voor de metalen ringband kan gekozen worden uit vele verschillende kleuren en diktes.

Geniet brocheren houdt in feite niets anders in dan het nieten van pagina’s/katernen tot een boek of magazine. Het nieten kan op verschillende punten gebeuren. Het meest voorkomend is nieten op 2 punten. Doorgaans wordt geniet brocheren gebruikt voor magazines, tijdschriften en brochures. De rug blijft bij deze manier van afwerken relatief rond. Uiteraard kan dit door middel van ‘square fold’ in een vierkante vorm geperst worden, waardoor een magazine of tijdschrift meer de uitstraling krijgt van een boekje.

Ieder hardcover boek kan worden voorzien van een leeslint in een kleur naar wens. Hiermee kunnen de kleuren uit de cover worden gematcht of kan juist een mooi contrasterend effect worden verkregen.

Een kapitaalbandje is een mooi stukje gekleurd garen dat aan de bovenzijde en onderzijde van een boekblok op de rug wordt gelijmd, waarna de cover verder wordt afgewerkt. Kapitaalbandjes geven een gebonden hardcover boek een nette afgewerkte uitstraling en zorgt ervoor dat de afwerking van de pagina’s in de rug niet meer zichtbaar is. Kapitaalbandjes zijn dus echt de ‘puntjes op de i’ bij de productie van een hardcover boek.

Een stofomslag is een papieren of plastic omhulsel wat los om een boek zit. Vroeger was dit voornamelijk bedoeld om het boek te schermen tegen stof, vuil, vocht en krassen. Tegenwoordig wordt een stofomslag vaak gebruikt om een boek (bijvoorbeeld op het schap in een boekenwinkel) extra te laten opvallen of om een speciale (marketing)boodschap te communiceren.

Een slipcase is een losse cassette waarin het boek kan worden opgeborgen. Deze cassette kan worden geproduceerd van speciaal papier of karton, maar uiteraard ook van verschillende kunststoffen.

Ieder boek of stapeltje boeken kan na de afwerking geseald worden in een krimpfolie. Dit zorgt voor extra bescherming van de boeken tijdens bijvoorbeeld transport. Ook kan een boek voorzien worden van een bedrukt omhulsel van folie. Zo kan deze folie voorzien worden van een ontwerp naar keuze, bijvoorbeeld als marketingtool.