Hoe boek drukken? Wat komt er allemaal bij kijken en waar moet u op letten?

Boeklatendrukken.nl legt het u uit!


Een boek drukken hoeft met een goede voorbereiding geen problemen op te leveren. We hebben een handig stappenplan voor u uitgewerkt, zodat u probleemloos een betrouwbare drukkerij voor uw boeken vindt en het uiteindelijke resultaat (uw gedrukte boeken) voldoet aan uw verwachtingen. Uiteraard kan boeklatendrukken.nl ook een gehele boekproductie van A tot Z voor u verzorgen.


Boek drukken

Stap 1: Laat uw boek opmaken of maak zelf een boek in een editor of grafisch programma

Wanneer u een boek wilt laten drukken, vraagt de drukkerij om een drukgereed of drukklaar bestand van uw document. Vaak wordt hiermee een PDF-bestand bedoeld, die voldoet aan bepaalde (technische) voorwaarden. Op deze manier kan een drukkerij een goed resultaat garanderen. Wilt u een boek drukken en bent u benieuwd naar de juiste instellingen of hoe u een drukgereed bestand maakt? Bekijk dan eens deze pagina.

Stap 2: Maak een drukgereed bestand van uw boek

Wanneer u een boek wilt laten drukken, vraagt de drukkerij om een drukgereed of drukklaar bestand van uw document. Vaak wordt hiermee een PDF-bestand bedoeld, die voldoet aan bepaalde (technische) voorwaarden. Op deze manier kan een drukkerij een goed resultaat garanderen. Wilt u een boek drukken en bent u benieuwd naar de juiste instellingen of hoe u een drukgereed bestand maakt? Bekijk dan eens deze pagina. Wanneer u de opmaak van uw boek uitbesteedt, dan zal de vormgever ervoor zorgen dat er een foutloos en drukgereed PDF-bestand voor u wordt gegenereerd.

boek opmaken

Stap 3: Zet de (gewenste) specificaties van uw boek op een rij

Bepaal hoe u wilt dat uw boek wordt gedrukt en afgewerkt. Wat is het formaat en uit hoeveel pagina’s bestaat het binnenwerk? Wilt u graag dik, stevig en ruw papier of liever lichter, glad en glimmend papier? De mogelijkheden zijn eindeloos. Indien u een speciale cover om uw boek wilt of bijvoorbeeld een leuk leeslintje, probeer dit dan van tevoren te bepalen. Zo kunt u gericht zoeken naar een goede producent die deze opties aanbiedt. Bent u benieuwd naar verschillende afwerkingsmogelijkheden? Bekijk dan eens deze pagina.

Stap 4: Zoek (online) een betrouwbare drukkerij voor uw boek

Online kunt u gemakkelijk enkele boeken drukkerijen vinden. Er zit echter veel verschil in de kwaliteit en diensten die deze drukkerijen bieden. Daarnaast zit er veel verschil in prijs. Probeer te zoeken naar een drukkerij met veel ervaring met het drukken van allerlei boeken. Veel (online) drukkerijen pretenderen ruimschootse ervaring te hebben, terwijl dit in de praktijk helaas vaak tegenvalt. In Nederland zijn slechts enkele drukkerijen met écht aantoonbare ervaring en waar grafische boekspecialisten zich met de productie bezighouden. Vraagt u anders eens of u langs kunt komen op kantoor, zodat u voorbeelden en (oudere) boekproducties kunt bekijken en voelen. Een échte boekenspecialist zal u graag te woord staan en adviseren.

Stap 5: Vraag een prijsopgave aan voor de productie van uw boek

Wanneer u een selectie heeft gemaakt van één of meerdere aanbieders, kunt u (vrijblijvend) een prijsopgave aanvragen voor het drukken van uw boeken. Let hierbij op de volgende zaken:

  • Biedt de drukkerij alle mogelijke (afwerkings-)opties en moet u een offerte-formulier met verschillende specificaties invullen, waarna er voor u een prijsberekening op maat wordt gemaakt? Dan is de kans groot dat u hier met een echte specialist te maken heeft. Een rekenmodule of calculator om ‘direct’ uw prijs te berekenen betekent dat er gesneden wordt in de mogelijkheden en opties. Er blijven een aantal standaard opties over en de keuzes die u kunt maken is erg beperkt. De prijs van een boek is namelijk van zoveel verschillende factoren afhankelijk, dat dit eigenlijk niet van tevoren ‘voorgerekend’ kan worden.
  • Kijk niet alleen naar de prijs, maar laat u ook zeker overtuigen door de kwaliteit en professionele begeleiding tijdens de productie van uw boek. Ga dus altijd voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding! In boekenland is goedkoop vaak duurkoop. En dat is jammer. Zeker wanneer u indruk wilt maken met uw boek. Met een goede, professionele begeleiding worden eventuele fouten op tijd verholpen en wordt kwaliteit en uitlevering op de afgesproken datum gegarandeerd.

Stap 6: U gaat uw boek drukken! Maak een keuze voor een drukkerij

U heeft alles op een rijtje gezet en verschillende opties, mogelijkheden en drukkerijen met elkaar vergeleken. En nu wilt u uw boek drukken! Maak een keuze voor de specialist, waar u een goed gevoel bij heeft. Twijfelt u nog of wilt u graag nog wat meer informatie? Maakt u dan eens een afspraak met een drukkerij. Een specialist zal u graag ontvangen en helpen bij uw keuze.

Stap 7: Maak afspraken en lever uw documenten aan

De keuze is gemaakt en u heeft de offerte ondertekend. Nu wordt het proces van het drukken van uw boeken in gang gezet! Maak duidelijke afspraken over de datum van uitlevering en vraag om een persoonlijk aanspreekpunt. Bij een echte boekspecialist krijgt u doorgaans uw eigen accountmanager toegewezen, die u gedurende het gehele traject zal begeleiden. Van het aanleveren van uw documenten tot het uitleveren van uw gedrukte boeken. Ook moet u bij de boekenspecialist te allen tijde terecht kunnen met uw technische en grafische vragen. Een boekproductie kent voor hen geen geheimen en ze zullen u dan ook graag helpen!

boeken drukken

Stap 8: Eindelijk: u ontvangt uw gedrukte boeken!

Het hele traject is doorlopen en uw boeken zijn inmiddels gedrukt. Na het drukken van de boeken worden de pagina’s netjes schoon gesneden en verwerkt tot ‘katernen‘. Deze katernen vormen samen het boekblok. Dit is het binnenwerk (de pagina’s) van uw boek. Nu wordt ook de cover gedrukt en eventueel verder afgewerkt met bijvoorbeeld een mat- of glanslaminaat. Hierna gaan uw boekblok en cover naar de afwerking. Het boekblok en de cover worden hier verder samengevoegd of gebonden. Na eventueel uitharden van de lijm in de rug van het boek zijn uw boeken gereed! De boeken worden door grafisch specialisten nog éénmaal gecontroleerd op onverhoopte foutjes, waarna ze handzaam worden verpakt en worden verzonden naar het gewenste adres.

Wilt u meer informatie over boeken drukken?

Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op! Onze boekspecialisten kunnen u alle ins en outs van het boeken drukken uitleggen. Ook kunnen zij u vrijblijvend adviseren bij de keuze van opties en afwerking van uw boekproductie. Op internet is er ook een hoop informatie te vinden over boeken drukken. Hieronder vindt u enkele handige links:


Boeklatendrukken.nl is dé betrouwbare online boeken drukkerij!


Een boek drukken doet u bij boeklatendrukken.nl. Al 25 jaar dé specialist op het gebied van boeken drukken. In alle soorten en maten! Wij komen onze afspraken na en door onze jarenlange specialistische ervaring kent een boekproductie voor ons geen geheimen meer. Ook voor de productie van magazines en brochures bent u bij ons aan het juiste adres. We regelen alles vlot en netjes en op ons gezellige kantoor heerst een gemoedelijke en dynamische sfeer. Komt u gerust eens langs om uw ideeën te bespreken! De koffie staat gereed. Uiteraard kunnen we ook eens bij u langskomen. We willen ook graag úw boek drukken!

boek drukken